Інноваційні IT-рішення для нечуючих у Міндовкілля

Меморандум підписали заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Руслан Стрілець та Голова громадської організації Євген Охріменко.

Image

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України впроваджує інноваційні IT-рішення та долає бар’єри у комунікації нечуючих та чуючих людей. Додаткові канали комунікації з нечуючими громадянами підключені завдяки меморандуму про співпрацю між Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та Громадською організацією «Громадський рух «Соціальна єдність».

Меморандум підписали заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Руслан Стрілець та Голова громадської організації Євген Охріменко.

На сайті відомства вже встановлено спеціальний віджет – перекладач жестової мови. За його допомогою люди з порушенням слуху можуть зручно спілкуватися онлайн зі співробітниками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, отримувати необхідну інформацію та фахові консультації, телефонувати з будь-якого пристрою у робочий час.

Крім того, Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України передано планшет із ліцензійним програмним забезпеченням, яке має функцію онлайн підключення перекладача жестової мови до діалогу. Технологічне рішення використовуватиметься для прийому громадян із порушеннями слуху різного ступеню. Додаток працює в двох режимах: викликає перекладача жестової мови онлайн, або ж трансформує голос в текст і навпаки (для тих, хто не володіє жестовою мовою). Співпраця відбувається у рамках проєкту Країна без бар’єрів для нечуючих, що ініційована ГО «Громадський рух «соціальна єдність».

Як відзначив Руслан Стрілець, впровадження інноваційних рішень є пріоритетом. Міністр Роман Абрамовський поставив завдання – Міністерство має бути максимально відкритим у своїй діяльності, а кожен громадянин отримувати повний доступ до екологічної інформації. Саме тому наприкінці минулого року, у співпраці з Урядовим контактним центром, Міністерство запустило гарячу лінію для громадян «Міндовкілля на зв’язку», якою вже встигло скористуватися більше 100 громадян.

«Сьогодні ми робимо наступний крок – долаємо бар’єри у комунікації із людьми з порушенням слуху. Людина, у якої є потреба звернутися до міністерства, зможе зробити це за допомогою нового програмного забезпечення, отримати якісну послугу», – відзначив Руслан Стрілець.