Як правильно реагувати на критику

Як навчитися давати всюдисущим критикам коректну відсіч? Це допоможе зберегти впевненість у собі та довести, що ви не ведетеся на провокацію і можете зробити правильні висновки та впевнено рухатися вперед.

Image

Скільки б ми вас не переконували у зворотному, всі чудово знають, що будь-які зауваження щодо зовнішності, роботи, поведінки і навіть кулінарних здібностей відбиваються на нашому емоційному здоров'ї і самооцінці. То чому б не навчитися давати всюдисущим критикам коректну відсіч? Це допоможе зберегти впевненість у собі та довести, що ви не ведетеся на провокацію і можете зробити правильні висновки та  впевнено рухатися вперед. Жодної образи, комплексів чи розчарувань. 

Чого робити не можна, коли вас критикують?

Виправдання тактика втікання: у відповідь на критику ви починаєте говорити, що зауваження несправедливе, ви не винні, і наводите численні аргументи на свій захист. Чому це помилка? По-перше, тому що, виправдовуючись, ми займаємо принижену позицію, схожу на дитячу. По-друге, наші виправдання найчастіше нікому не потрібні. Якщо людина чекала на вас півгодини під дощем, то їй не цікаві ваші пояснення причин запізнення. Досить просто сказати: «Вибач, мені шкода, що я запізнилася».

Контратака тактика «удар у відповідь»: «Сам такий!», «Від такого чую», «А ви на себе подивіться!». У відповідь на критику ви самі вибухаєте критикою. Чому помилка? Багато хто згадує приказку «Найкращий захист напад». Але контратака завжди провокує конфлікт. У такому конфлікті немає жодної творчої користі лише витрачені нерви та зіпсовані взаємини. Спалах гніву дає тимчасове заспокоєння, але спалює мости до нормального вирішення проблеми. Буває достатньо сказати про свої почуття, щоб стати вільним від них: «Я обурена тим, що…».

Мовчання – тактика завмирання. Ви мовчки вислуховуєте критику та образи і думаєте, мабуть, так: «Слово срібло, а мовчання золото». Звичайно, краще мовчати, ніж виправдовуватися та кидатись у бійку. Але точно відомо, що мовчати тоді, коли вас ображають, дуже шкідливо для здоров'я, тому що, не відреагувавши правильно, ви «ковтаєте» образи, і, накопичені всередині, вони породжують ваші комплекси неповноцінності, які ростуть, як снігова куля.