Посібник для роботодавця: основні вимоги

Підприємство зобов’язане облаштувати спеціальне робоче місце – це єдина вимога з боку законодавства. Існує низка нормативних актів, які регулюють доступ до приміщення. Якими повинні бути приміщення для вільного доступу людей, які пересуваються на кріслах колісних, для людей з порушенням зору, слуху? Якою є державна допомога для роботодавця? Хто повинен дотримуватись і хто може не дотримуватись норм?

Image
Відкрити сурдопереклад

Підприємство зобов’язане облаштувати спеціальне робоче місце – це все, що прописано в нашому законодавстві. Є низка інших нормативних актів, які регулюють доступ до приміщення. Наприклад, ті ж самі публічні місця і тому подібне. Спеціальне робоче місце може бути різним.

Державні будівельні норми.

У державних будівельних нормах чітко розписано, які мають бути вимоги до вхідної групи, тобто це пандуси, інформаційні таблички, дзвіночок для виклику допомоги, якщо людина на кріслі колісному і не може сама зайти або, наприклад, особи похилого віку. Це також маломобільні групи населення і вони потребують на рівні з іншими такої допомоги.

Правильне облаштування приміщення.

Що можна зробити, наприклад, будь-якому підприємству. Всередині приміщення, якщо ми говоримо про вхідні групи, які мають декілька сходинок, то це пандуси, також це можуть бути пандуси, так звані, мобільні (це дві широкі металеві пластини, які дозволяють проїхати на кріслі колісному). Далі у нас є визначені люди, які допомагають особам з інвалідності, маломобільним групам населення, рухатися, вони їх скеровують, інформаційні таблички продубльовані шрифтом Брайля, також мнемосхеми. Мнемосхема – це схема, яка особам з порушенням зору дозволяє переміщатися в приміщенні, тобто на ній нанесено повністю всі шляхи евакуації, всі коридори, назви всіх кабінетів. Особа може їх бачити, тому що вона на помаранчевому тлі, а ще й додатково це все продубльовано шрифтом Брайля. Також продубльовано шрифтом Брайля початок і кінець поручня між поверхами, а також вони прописані додатково. Бажано в кожній установі мати туалетні кімнати для осіб з інвалідністю, тому що, на жаль, їх дуже мало.