Чому найкращі ідеї приходять у душі?

Похід у душ очищує не тільки тіло, а й звільняє думки «для польоту».

Image

Відкрити сурдопереклад Саме коли відсутня предметна концентрація мозок починає вільно блукати, відкривається потік свідомості, збільшується творчий потенціал.

Згідно із дослідженнями «ефект душу» проявляється не обов’язково у ванні чи душовій кабіні. Найкращі ідеї приходять не на роботі чи у школі. Супер ідеї виринають під час звичних, часто побутових, справ, коли мозок генерує їх у фоновому режимі.

У 2019 році 98 професійних авторів та 87 фізиків щодня записували свою найкреативнішу ідею, а також обставини, коли ця ідея виникла у свідомості.

У той час як більшість ідей приходили у робочий час, 20 % найважливіших ідей прийшли за заняттями на кшталт миття посуду чи приймання душу. Цікаво, що ідеї, які фіксували автори та фізики на роботі та позаробочий час були оцінені однаково креативними та значущими.

Автор дослідження Джонатан Скулер, професор з вивчення мозку та психологічних наук із Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі, відмітив цей факт вражаючим. Ці думки мали ще одну перевагу — вони перебороли творчий глухий кут.

В чому полягає «ефект душу»?

Вплив душу на творчість – це результат подорожування думок, коли вони де завгодно, окрім поставленої задачі. Дослідження із 1100 респондентів показало, що моменти осяяння прийшли в душі 30 % опитаних, в дорозі — 13 %, під час фізичних занять — 11 %.

Рівень цікавості заняття має велике значення для творчих ідей. Якщо заняття занадто нудне, мозок не активується на творчість. Надмірна зацікавленість заняттям не дає мозку відвернути увагу від діяльності тут і зараз, і «блукання» ідеями не відбудеться. Тобто помірно цікава діяльність, але не нудна, стимулює творчість.

Більше 300 студентів університету спочатку запитали придумати за 90 секунд щонайбільше варіантів застосування простих предметів — цеглини та скрепки. Після цього одним студентам показали відео, де двоє людей розвішують білизну. Інша половина дивилися відео з гастрономічного шоу. Ці заходи дали час ідеям студентів народжуватися та блукати. Після цього студентів попросили повторно придумати застосування простим речам. Більш творчі ідеї прийшли респондентам, які дивилися сцену про гастрономію.

Виявлення джерела творчості

Здатність генерувати нові ідеї і творчі думки, ймовірно, виникає з «режиму мережі мозку за замовчуванням». У січні 2022 року з’явилися прямі докази цього факту.

Експеримент проводили з 13-ма особами після видалення пухлин на головному мозку. В процесі операції людина мала бути у свідомості, щоб хірург міг побудувати карту кори головного мозку. За допомогою електричної стимуляції здійснювали вплив на невелику ділянку мозку. У звичному стані пацієнти перераховували альтернативні варіанти використання знайомих предметів, а після стимуляції обмеженої ділянки мозку, творча здатність зникала.

Як використовувати ефект душу для покращення творчості

  1. Робіть собі перерви. Прогуляйтеся чи прийміть душ. Це не тільки знімає стрес, але й може допомогти вам перейти в інший режим мислення.
  2. Шукайте зміни. Зміна оточення штовхає нас до нових ідей, піддаючи наш мозок новим подразникам (стимулам). Але переконайтеся, що це щось помірковано цікаве.
  3. Тренуйте думки. Творчість, як м’яз, покращується з повторювальною роботою.
  4. Помічайте що перелаштовує вас у режим творчого мислення. Подумайте, що ваш розум робить під час різних видів діяльності, щоб ви могли впізнати стан, який спонукає ваш розум дотворчого процесу.

Бен Шофті, нейрохірург університету Юти зазначив, що творчість — це основна сфера, яка робить нас людьми. Ми використовуємо її постійно.