Сало та вага: як часто можна їсти і залишатися стрункими

Ідеальний продукт для перекусу — сало. Його вживають, коли бракує часу на готування і потрібно швидко втамувати голод.

Image

Відкрити сурдопереклад Для українців цей продукт стає чарівною паличкою — дає енергію, вітаміни, покращує роботу серця, стимулює генерацію гормону щастя. Та невже цей продукт має лише позитивну сторону?

Чому вживати сало варто?

Сало містить велику кількість корисних речовин та вітамінів-антиоксидантів — вітаміни А, D, Е, К, групи B та насичені жирні кислоти.

  • Вітаміни А та D необхідні для зміцнення кісток та здоров’я зубів. Також вітамін D може підвищувати рівень імуноглобулінів в організмі, що допомагає боротися з інфекціями та захищати від захворювань.
  • Вітамін Е захищає клітини від пошкоджень, підтримує здоров’я очей та шкіри, нормалізує репродуктивну функцію, розвиток плоду.
  • Вітамін К підтримує здоров’я серця та судин, бере участь у коагуляції (згортанні крові). До речі, назва вітаміну К після його відкриття пов’язана саме з основною коагулятивною функцією (тобто зсідання крові). Ще одна функція вітаміну К це сприяння кристалізації кальцію для формування та відновлення кісток.
  • Вітаміни групи B добре впливають на роботу головного мозку та нервову систему.

Також варто зазначити, що сало може мати позитивний вплив на емоційний стан. Насичені жирні кислоти, які містяться в салі, можуть підвищувати рівень серотоніну та ендорфінів в організмі, що відповідно може покращувати настрій та знижувати ризик розвитку депресії.

Порції вживання сала на день

Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, дорослим можна вживати до 30 грамів насичених жирів на день. Одна порція сала містить близько 10 грамів насичених жирів. Пам’ятаючи, що жири надходять також з іншими продуктами харчування, рекомендується обмежувати споживання сала до 2-3 порцій на тиждень.

Зважайте на свою активність протягом дня. Щодо кількості, експерти рекомендують не більше 50-70 грамів сала на день для спортсменів, та 10-15 грамів на день (приблизно як сірниковий короб), якщо ви не займаєтеся спортом.

Не варто вживати сало, якщо у вас:

  1. Хвороби серця та судин: високий вміст насичених жирів у салі може погіршувати стан серцево-судинної системи та збільшувати ризик розвитку хвороб серця та інфаркту.
  2. Хвороби печінки: проблема з ефективною переробкою жирів.
  3. Гастрит та виразки шлунку: можуть подразнюватися стінки шлунку та погіршуватися стан гастриту та виразок.
  4. Ожиріння: високий вміст жирів у салі може сприяти стрімкому набору зайвої ваги.

Узагалі, сало може бути корисним додатком до різноманітних страв, але важливо не зловживати з його кількістю та поєднувати з різноманітними інгредієнтами для збалансованої дієти.