Відповідь від НСЗУ щодо повернення перекладу ЖМ у лікарнях

Для людей з порушенням слуху може спроститися процес комунікації щодо власного здоров’я в медичних закладах.

Image

Відкрити сурдопереклад Ви часто звертаєтеся до перекладачів жестової мови через мобільний застосунок «Перекладач ЖМ», знаходячись у закладах охорони здоровʼя.

Ви часто ставили питання – чому держава не забезпечує послуги перекладу і ви повинні самі вирішувати питання комфортної для вас комунікації при тому, що спілкуватися жестовою мовою – це ваше конституційне право. 

І от наша з вами чергова спільна перемога щодо безбар’єрності у сфері медичних послуг для нечуючих. Це – черговий доказ, що ми разом з вами маємо вимагати у держави рівності прав та надання послуг в державних установах за допомогою перекладачів жестової мови. Розповідаємо детальніше про важливі новини.

Спочатку нагадуємо, що в 2021 році Кабінетом Міністрів України було встановлено вимогу до лікарень щодо забезпечення перекладу на українську жестову мову (з української жестової мови). Ці зміни були революційними та починали поступово працювати у закладах охорони здоров’я. Після повномасштабного вторгнення рф постановою Кабінету Міністрів України ці зміни були скасовані на час дії воєнного стану та ще місяць після його скасування. 

І знову люди з порушенням слуху втратили можливість ефективно комунікувати щодо власного здоров’я з медичними працівниками. Повернулася неможливість встановити точний діагноз, призначити лікування та супроводжувати хворого.

Громадська організаця Громадський рух «Соціальна єдність» звернулася з листами до НСЗУ, Першої леді України Олени Зеленської, МОЗ України, Урядовій уповноваженій з прав осіб з інвалідністю щодо повернення перекладу з/на українську жестову мову на неокупованих російською федерацією територіях, та де не ведуться бойові дії (перелік, затверджений Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій).

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) розглянула лист від Громадської організації Громадський рух «Соціальна єдність» щодо відновлення права людей з інвалідністю по слуху на доступ до медичних послуг. За ініціативи ГО «Соціальна єдність» НСЗУ розроблено Проєкт змін, який буде направлено до Міністерства охорони здоров’я України для подальшого опрацювання та розгляду Уряду.

Разом прибираємо комунікативні та інформаційні бар’єри. Будемо і далі працювати над реалізацією медичних гарантій в інтересах усіх пацієнтів, щоб кожен мав доступне та належне лікування.