«Абетка безпеки». Як дізнатися про ядерну атаку. Як діяти

У випадку застосування ядерної зброї головне правило лишається незмінним: як тільки отримали сповіщення про небезпеку, прямуйте в укриття.

Image

Відкрити сурдопереклад Скористайтесь інтернетом для отримання сповіщення про відповідну загрозу та про подальші дії.

Оперативну інформацію має повідомити ДСНС, Генштаб, поліція чи місцева влада на сторінках їхніх офіційних сайтів чи соцмереж або в офіційних каналах.

Однак є велика ймовірність, що в зоні ураження ядерною зброєю не працюватиме інтернет і засоби звʼязку, буде відсутнє електропостачання.

Алгоритм дій

  • Помітивши спалах у небі (або його відбиття від поверхонь), у жодному разі не дивіться в той бік. Це загрожує опіком рогівки, спалаховою сліпотою та опіком очей.
  • Лягайте на землю. Спробуйте знайти в секундній доступності заглиблення або виступ, за яким можна сховатись від ударної хвилі та уламків.
  • Спробуйте закрити всі відкриті частини тіла: ляжте ногами в бік вибуху, обличчям донизу, підкладіть руки під себе, щоб захистити їх від опіків та травмувань.
  • За можливості, прикрийте вуха навушниками — це захист від баротравми.
  • Прикрийте рот і ніс маскою, тканиною одягу або хусткою, дихайте через них. Однак ці підручні засоби не можуть повністю захистити від внутрішнього опромінення. Тому важливо якнайшвидше потрапити в укриття.
  • Біжіть в укриття одразу, як з’явиться можливість звестися на ноги й коли минула вибухова хвиля від застосування ядерної зброї. Бігти в укриття треба враховуючи напрям вітру. Якщо він дме з епіцентру вибуху – пересувайтесь перпендикулярно (ліворуч або праворуч) напряму вітру. В іншому випадку – рухайтесь проти вітру.

Головний критерій пошуку укриття – хвилинна доступність. Якщо поруч немає спеціально обладнаного сховища, найкраще підійде підвал або центр великих бетонних будівель з мінімальною кількістю вікон та дверей.

Це відео підготовлено за рахунок коштів Благодійної організації «Благодійний фонд «ПОСТКОД ЮКРЕЙН», переданих для реалізації проєкту Громадської організації «Громадський рух «Соціальна єдність» «Абетка безпеки» ДСНС України.