Мінус бар'єр для нечуючих та перекладачів УЖМ

Відтепер офіційно – нотаріусам ЗАБОРОНЕНО вимагати від перекладачів жестової мови «посвідчення та додатки, що видаються УТОГом».

Image
Відкрити сурдопереклад Маємо чудову новину для жестомовних українців та перекладачів УЖМ!

Завдяки наполегливій роботі та численним зверненням громадської організації «Громадський Рух «Соціальна єдність», за підтримки Радниці-уповноваженої Президента України з безбар'єрності Тетяни Ломакіної, Міністерство юстиції України надало офіційне роз'яснення про те, що відтепер для вчинення нотаріальних дій нечуючі та слабкочуючі люди можуть вільно обирати перекладача жестової мови серед усіх перекладачів, а не лише серед тих, хто отримав посвідчення та додаток УТОГу.

Перекладач повинен мати відповідну кваліфікацію, яка підтверджується документами згідно з наказом Мінсоцполітики від 19.02.2019 № 243.

Цими документами ВИКЛЮЧНО є:

  • Диплом кваліфікованого робітника за професією «Перекладач жестової мови (сурдоперекладач)» та додаток до нього;
  • Свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за професією «Перекладач жестової мови (сурдоперекладач)» та додаток до нього;
  • Диплом молодшого бакалавра з перекладу жестової мови (сурдоперекладу) та додаток до нього.

Що було раніше?

Нотаріуси безпідставно відмовляли до проведення нотаріальних дій перекладачів жестової мови, які не мали посвідчення та додатку УТОГу і не були включені в реєстр перекладачів УТОГу.

Що буде відтепер?

Оскільки посвідчення та додаток, що видаються УТОГом, є лише підтвердженням проходження певних курсів у цій громадській організації, а не документом, що підтверджує професійну кваліфікацію перекладача жестової мови, Міністерство юстиції розібралося в ситуації та визнало свою помилку. 

Відтепер, перекладачу достатньо предʼявити нотаріусу один з трьох документів, визначених згідно з наказом Мінсоцполітики від 19.02.2019 № 243 

У своєму листі Міністерство юстиції також зазначило про те, що:

  1. відсутність інформації про сурдоперекладача в реєстрах громадських організацій не може бути підставою для відмови в його залученні;
  2. нотаріусу або посадовій особі, яка вчиняє нотаріальні дії, забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.
  3. до державних нотаріальних контор, державних нотаріальних архівів та приватних нотаріусів Міністерством юстиції України було направлено лист від 07.09.2023 № 118110/116011-33- 23/37.1.

Руйнуємо барʼєри разом!

Додаємо Лист № 119915/116011-33-23/37.1 від 12.09.2023.