Ефект «соціального зараження» емоціями в соцмережах

Соціальні мережі стали невід’ємною частиною повсякденного життя багатьох людей. Однак активна взаємодія в соцмережах може мати і прихований вплив на настрій та емоційний стан користувачів.

Image

Відкрити сурдопереклад Нещодавнє дослідження продемонструвало, що емоції легко «передаються» між людьми в online-просторі.

У 2021 році дослідники зі Стенфордського університету опублікували результати масштабного дослідження впливу емоційного стану користувачів соцмереж на їхнє оточення.

Про феномен «зараження»

Вчені проаналізували 713 млн твітів (дописів) від 14 млн користувачів Twitter протягом 2 років. За допомогою лінгвістичного аналізу дописів (розбору текстів) оцінювався емоційний заряд повідомлень — позитивний, негативний чи нейтральний.

Емоційний стан автора твіта мав значний вплив на наступні твіти його читачів. Виявилося, що позитивні або негативні емоції в твітах користувача з високою ймовірністю «заражали» емоційним станом його фолловерів (читачів). Тобто, позитивні твіти користувача викликали ланцюжок позитивних повідомлень серед його фоловерів, і навпаки.

При цьому чим більше підписників було у людини, тим сильніше проявлявся ефект «емоційного зараження». Наприклад, твіти з 1 млн. читачів викликали у 10 разів сильніший відгук, ніж твіти зі 100 тис. читачів. Дослідники пояснюють цей феномен схильністю людей несвідомо копіювати емоційні реакції оточення. Особливо це стосується online-спілкування, де бракує невербальних сигналів.

Чи загрожує карантин на користування соцмережами?

Схильність копіювати емоційні прояви оточення у людини є несвідома. Крім того, в соцмережах користувачі самі обирають, на кого «підписуватися», тому часто це люди зі схожими поглядами та реакціями.

Виявлені результати звертають увагу на те, як легко наші емоції та настрій можуть піддаватися впливу онлайн-оточення.

Треба пам’ятати про цей ефект «зараження» і намагатися не допускати надмірної залежності власного емоційного стану від соцмереж.

Критично оцінювати інформацію та регулювати час перебування онлайн – корисні способи зменшити негативний вплив цього феномену.