«Абетка безпеки». Дії у разі загоряння одягу на людині

Як діяти в екстрених ситуації можна прочитати, а можна ще й періодично повторювати, щоб не піддатися паніці, коли виникне небезпека.

Image

Відкрити сурдопереклад

Якщо під час пожежі загорівся одяг на Вас, бігти не можна — це тільки посилить горіння.

Слід зупинитися, спробувати якомога швидше зняти одяг. Якщо це не вдалося, упасти на землю або підлогу та покачатися, щоб збити полум'я. При цьому треба захищати очі та обличчя руками.

Якщо під час пожежі загорівся одяг на іншій людині. Слід знати, людина, що горить, ніколи не стоїть на місці, а рухається складними траєкторіями.

Тому в першу чергу необхідно людину надійно зафіксувати на землі. Можна задіяти такі засоби: збивайте її з ніг, штовхайте і ставте підніжки, головне, щоб вона упала, і це дасть можливість якнайшвидше загасити вогонь.

При цьому зривати одяг із людини, що спалахнула, можна тільки протягом декількох секунд після займання. Інакше можна завдати людині серйозних пошкоджень, знявши разом з одягом, що розплавився, ще й обгорілу шкіру.

Як згасити на людині одяг під час її загоряння:

  • Облити палаючу людину водою.
  • Засипати її землею, піском чи снігом.
  • Накрити палаючу людину товстою тканиною (наприклад, ковдрою, пальто та ін., але тільки не синтетикою, яка плавиться, і завдає ще більшої шкоди).
  • При цьому, як би Ви не гасили полум'я на людині, її голова завжди повинна бути у відкритому стані, інакше вона просто задихнеться.
  • Якщо під руками у Вас немає нічого з перерахованого вище, то залишається тільки одне - катати людину, що горить по землі, в спробі так збити полум'я. Але, в жодному разі не давайте людині піднятися на ноги, інакше вона знову побіжить і полум'я, за рахунок притоку кисню, розгориться з новою силою. У результаті, піднявшись, воно не тільки спалить одяг, але й обпалить обличчя та верхні дихальні шляхи, а також волосся.

Як тільки вдасться загасити полум'я, одразу ж викликайте швидку допомогу, зателефонувавши за номером «103», і постійно перебувайте поруч із потерпілим.