Як успішно себе презентувати

Під час самопрезентації ви повинні віртуозно поєднати демонстрацію власних «сильних» сторін з процесом налашування аудиторії до себе.

Image
Відкрити сурдопереклад

Для початку потрібно розібратися з  терміном «самопрезентація».

Це демонстрація власних гідних якостей перед аудиторією, створення позитивного образу в її очах. Щоб подати себе в кращому світлі, потрібно скласти докладний план презентації. Без підготовки самопрезетацію можуть собі дозволити тільки професійні оратори, які мають багаторічний досвід подібних «виступів». Для тих, хто пробує  презентувати себе вперше, потрібен план.

Самопрезентація: план-приклад

Привітання. Ви ж ввічлива людина, тому в першу чергу потрібно привітатися і представитися, щоб аудиторія знала, кого слухає. Доречно буде коротко згадати про те, що для вас є важливою їхня увага. Це стане першим плюсом до вашого образу, який слухачі додадуть неусвідомлено. Якщо говорити про значимість їхньої уваги занадто багато, то ефект буде протилежний.

Коротко розповісти про себе, як про особистість і фахівця в тій чи іншій професії. Не заглиблюйтеся у власну біографію. Смішні випадки з дитинства цікаві тільки вашим батькам і близьким родичам, тут це буде недоречно і нудно. Потрібно вказати дату народження і інформацію про освіту. Коротко розповісти про те, який шлях вам довелося пройти, щоб опинитися там, де ви перебуваєте зараз.

Тепер настає пора основної частини виступу – короткої розповіді про власний розвиток і зростання в рамках спеціальності. Потрібно висвітлити тільки найбільш значущі етапи, коли ви підвищували свій професіоналізм. Тут можна згадати про досягнення, нагороди і заохочення, які ви отримували. Не варто переходити на хвалькуватий тон. Це викличе негативну реакцію в аудиторії. Менше вихвалянь, більше конкретних фактів.

Розкажіть про те, які перспективи вас чекають, якщо ви не зменшите заданий темп. Особиста ефективність потенційного працівника це одна з основних складових реалізації його можливостей. Якщо людина не вірить в себе і свої сили, то і домогтися багато чого у неї не вийде. Розповідати про те, як ви будете звертати гори, не слід, як і проявляти невпевненість. Потрібно знайти золоту середину.

Подякуйте аудиторії за увагу і прижілений час, попрощайтеся з нею. Ви повинні бути ввічливим в будь-якому випадку. Навіть якщо вам здалося, що завоювати довіру слухачів не вийшло, потрібно зберегти обличчя до тих пір, поки ви не покинете місце власної презентації. Це може стати плюсом до вашої гідності в очах аудиторії.

Під час самопрезентації ви повинні віртуозно поєднати демонстрацію власних «сильних» сторін з процесом налашування аудиторії до себе.

Самопрезентація на співбесіді

Як цікаво розповісти про себе, наприклад, якщо ви хочете вразити слухачів креативним підходом до самопрезентації? Можна розбавити мову стриманими жартами або алегоріями. Найкраще напередодні виступу потренуватися на інших слухачах, які зможуть дати цінні поради. З боку помилки і похибки завжди помітніші.

Перше враження – як татуювання. «Звести» або замаскувати його іншим малюнком згодом буде дуже складно. Саме тому так важливо відразу справити хороше враження, щоб у аудиторії в пам'яті закріпився ваш позитивний образ. Для його створення під час свого монологу потрібно скористатися шістьма корисними порадами.

Викиньте зі своєї мови все словесне сміття і слова-паразити. Зазвичай ними заповнюють паузи, щоб не втратити нитку розмови. Звичка до «ну» і «еее», «так ось», «власне» може бути настільки сильною, що відмова від неї позбавить вас упевненості. Не піддавайтеся.

Говоріть ясно і голосно. Якщо слухач перестає розуміти вашу мову, то він втрачає інтерес до презентації та до самого кінця буде літати в хмарах, зрідка киваючи головою. Це провал. Ваша мова повинна випромінювати впевненість в собі. Для цього потрібно самому повірити в те, що ви говорите. Тому і не рекомендується занадто сильно «прикрашати» факти, маскуючи їх брехнею.

Позбавтеся від зайвої жестикуляції. Ви не палкий італієць, у якого жести така ж важлива частина спілкування, як і сама мова. Зайва жестикуляція або занадто жива міміка викликають у аудиторії втому. Використовуйте жести тільки в тих випадках, коли потрібно зробити акцент на сказаному.

Продемонструйте свою допитливість. Важливо переконати аудиторію в тому, що ваше нинішнє місце в житті це не межа. У вас є ще безліч цілей, яких ви хочете досягти. Існують десятки способів розвиватися і рости далі. Ви не готові зупинятися на досягнутому. Енергійні люди заражають своїм ентузіазмом решту колективу, тому роботодавці таких працівників цінують високо.

Не ігноруйте питання, які задають вам слухачі. Можливо комусь потрібні були пояснення, і вас навіть перебили прямо під час розповіді. Доведеться зупинитися, задовольнити цікавість того, хто поцікавився і продовжити далі. Так ви покажете, що вас не так вже й просто заплутати і ви не боїтеся говорити «без папірця».

Дивіться прямо в очі слухачам. Це правило легко реалізувати, якщо перед вами сидить одна людина. Коли слухачів багато, потрібно вибрати одного, на якому і буде фокусуватися погляд. Зоровий контакт дозволить створити сприятливу атмосферу. Якщо ви будете блукати очима по стелі, розглядати оригінальний візерунок на шторах або перераховувати папки за спиною у одного з слухачів, то ваш виступ не справить бажаного ефекту. Адже ви не цитуєте вірш на уроці літератури. Коли людина не може сконцентрувати погляд на аудиторії, то створюється враження, ніби вона говорить завчені речі і її дуже легко відвернути від монологу.

Обов'язково потрібно приділити особливу увагу зовнішньому вигляду. Одяг повинен підходити для випадку. Якщо вам з якихось причин не вдалося одягнути «правильний» костюм, то одяг повинен бути, принаймні, чистим і акуратним.