Як розпізнати адекватного роботодавця

Багатьом з нас знайома ситуація невдалого працевлаштування, читайте на нашому сайті, про те, як розпізнати адекватного роботодавця?

Image
Відкрити сурдопереклад

Багатьом з нас знайома ситуація невдалого працевлаштування: у вакансії так красиво написано, а насправді...

Найчастіше це пов'язано з банальним дефіцитом інформації про роботодавця. Якщо не вдалося нічого «відкопати» в інтернеті, орієнтуватися доводиться на місці. При пошуку гідної роботи, яка буде з вами на все життя, всерйоз і надовго, варто звернути увагу на деякі пункти.

  • Джерело інформації про вакансію. У пошуку гарної роботи джерело інформації про неї має величезне значення. Одна справа, якщо ви зірвали оголошення з найближчого паркану і зовсім інше – «відкопати» вакансію на пристойному сайті. Розмірковуємо з цього питання цілком розумно: «якщо у контори є гроші на публікацію вакансії в інтернеті, то і на зарплату пристойну знайдуться. Люди, які ведуться на безкоштовні оголошення – прирікають самі себе» Важливо відразу отримати точне розуміння про зайнятість. Оголошення формату «потрібні люди для офісної роботи, від 18 до 90 років» – вже підозріле. Інформація про роботу не може бути секретом!
  • Офіс потенційного роботодавця. Точніше – його відповідність іміджу компанії. Якщо контора заявляє про себе як про лідера ринку і просить пройти 6 етапів співбесіди, то і офіс повинен бути, як мінімум, з хорошим ремонтом! Якщо ви бачите, що офіс маленький і «необжитий», це повинно насторожити. Окремо варто згадати транспортну доступність. Якщо компанія розташована на «краю світу», без доступу до громадського транспорту, і навіть не зволила санкціонувати розвезення, про яку повагу до співробітників можна говорити?
  • Відкрити сурдопереклад Формат співбесіди. Групова співбесіда є допустимимою тільки при масовому наборі на нижчі позиції. Але підбирати директора з маркетингу в режимі групової співбесіди є неправильно. Кількість співбесід і їхня тривалість може змінюватись, але в будь-якому випадку має бути розумною і достатньою для вакансії. Скільки тестів достатньо для вашої вакансії вирішувати особисто вам
  • Уважно дивимося на самопрезентацію роботодавця. Що компанія готова розповісти про себе? Серйозні фірми, як правило, ведуть перемовини недовго і строго по справі (обсяги продажів, плани розвитку, нові продукти та інше). «Шарашки» обмежуються парою загальних фраз («ми на ринку п'ять років, зараз активно розвиваємося»). Зверніть увагу на структуру презентації. Нормальною вважається «я-концепція» презентації (компанія говорить про себе). «Ви концепція» відразу викликає побоювання (приклад: «З нами ви зможете заробити!», «Приходь і розбагатій!»).
  • Колектив. У ситуації дефіциту інформації про компанії навіть зовнішній вигляд потенційних колег може вам розповісти багато про що. Співробітники офісу повинні виглядати охайно і незамученно. Брудне волосся, сірі обличчя вельми красномовно говорять про перевантаженість людей на роботі, про те, що вони перебувають в постійному стресі. М'яті і поношені костюми чоловіків – вірна ознака того, що їм «однаково до компанії». Ймовірно, компанія відповідає їм взаємністю. Важливим є також віковий і гендерний склад колективу. Основа – чоловіки і жінки 30-50 років, які вже встигли стати професіоналами, але ще не наближаються до  пенсійного віку. Саме вони здатні рухати серйозні проекти, на які у молоді не вистачає досвіду, а у пенсіонерів – сил і швидкості. Люди середнього віку, які мають дітей, не працюватимуть за «спасибі».
  • Відкрити сурдопереклад Стиль бесіди і зміст питань. Як вже і було сказано, основна частина розмови повинна бути лише по справі. Від кандидата очікується розповідь про свої знання і навички. Від компанії опис суті роботи і розміру винагороди. Цього достатньо. Занадто особисті питання про вашу матеріальну ситуацію, про родичів і їхні доходи дозволяють кадровику зрозуміти, настільки терміново кандидату потрібна робота і на які занижені матеріальні умови він погодиться. Якщо кадровик, описуючи колектив, використовує евфемізми (пом’якшувальні або нейтральні слова) це незручна спроба прикрити негативні процеси всередині компанії. Приклад: «у нас такий відділ продажів - всі один за одного горою!» читай: «відділ продажів згуртовано конфліктує з іншими відділами»
  • Принциповою відмінністю хорошої компанії є шанобливе ставлення до претендента, ким би він не був. А також позитивна оцінка його досягнень і професійних компетенцій. Так що якщо чуєте щось типу «ви на трьох мовах вільно говорите? І за 2 тижні роботу не знайшли?!», сміливо покидайте кабінет. Зрозумійте, що люди, у яких все в житті добре, не відчувають потреби принижувати кандидатів на посаду та знущатися над ними.
  • Каменем спотикання для людей творчих професій є тестове завдання (написати текст, сценарій, зробити дизайн). Пам'ятайте, що якщо роботодавець наполягає на його виконанні, то він немовби анулює ваш попередній досвід і портфоліо. Якщо уникнути завдання не вдається, застрахуйте себе від обману. Результат роботи можна викласти в інтернет без можливості його копіювання/скачування, також можна виконати завдання прямо в офісі роботодавця (зробити якийсь ескіз, показати, обговорити і потім видалити файл)
  • Оплата праці та її калькуляція повинні обговорюватися спокійно і докладно. Ніде правди діти, що як кандидат стане співробітником і все одно зрозуміє розмір свого доходу? Не може бути таємницею інформація про наявність трудового договору, медичної страховки, бонусів, переробок, специфіки оформлення в штат або поза штатом, посадової інструкції.
  •  Останній пункт стосується активності здобувача. Хороші компанії чекають від претендентів розумної активності і зворотного зв'язку. Тому фрази кадровика типу «Телефонуйте, якщо будуть питання», – це добра ознака.