Черемша: користь та протипоказання

Перша зелень, яка з’являється ранньою весною — ведмежа цибуля, дикий часник. Це назви однієї зелені, яку ми знаємо як черемша. Її вітамінний склад та взагалі користь для організму вражає, тому вона така бажана після зимового періоду, коли організм страждає від браку вітамінів, ослаблений імунітет.

Image

Відкрити сурдопереклад Хоча ця рослина як дикоросла занесена до Червоної книги України, та вирощувати цю культуру можна у себе на городі чи промисловим способом. Садять цю рослину у тінистому місці.

Про користь черемші

  1. Містить багато клітковини. У складі також — залізо, селен, мідь, фтор, калій, йод, кальцій, мінеральні солі, вітаміни групи B і провітамін A (бета-каротин), який відповідає за стан шкіри, волосся, зубів, нормалізує функції печінки, впливає на гостроту зору.
  2. Листя має протизапальні властивості.
  3. Вважається добрим противірусним засобом, оскільки містить фітонциди (природний антибіотик).
  4. Ведмежа цибуля покращує роботу кишківника.
  5. Чистить судини, розчиняючи холестеринові відкладення. Отож, знижується ризик інсультів, покращується серцево-судинна система.
  6. Посилює апетит.
  7. Зміцнює імунітет. В 100 г черемші більше 100 мг вітаміну С — в 10 разів більше, ніж у лимонах, вдвічі більше, ніж у капусті.

Застереження щодо вживання черемші

Ведмежу цибулю не варто їсти вагітним, людям з хворобами шлунку, печінки, з епілепсією.

Вживаючи черемшу понаднормово — більше 10-15 листочків на день, спостерігаються головні болі, безсоння, розлад травлення.

Якщо вас не турбують вище вказані проблеми, готуйте з черемші свіжі салати, супи та соуси.