Працевлаштування людей з інвалідністю

Інвалідність, наприклад, глухота, не повинна вам заважати отримати роботу, адже майбутні роботодавці мають побачити у вас насамперед потенціал кваліфікованого фахівця. Аби було саме так, потрібно пам’ятати про кілька правил.

Image

Як нечуючим та слабочуючим влаштуватися на  роботу?

Навявність інвалідності не повинна заважати отримати роботу, адже майбутні роботодавці мають  побачити у кандидаті, насамперед, фахівця, його кваліфікацію та потенціал. Аби було саме так, потрібно пам’ятати про кілька правил, яких бажано притримуватись у процесі пошуку роботи.

Створіть резюме

Головною відправною точкою при поданні заявок на роботу є якісне резюме. Це документ, в якому перелічені всі кваліфікації, досвід роботи, історія зайнятості, навички, якості та, якщо спеціальність це передбачає, посилання на портфоліо. Є багато прикладів, як створити якісне, зрозуміле та сучасне резюме. Головне – подбайте, щоб резюме відповідало вимогам тієї вакансії, на яку претендуєте.

Кваліфікація

Незалежно від того, скільки років тому ви отримали освіту, роботодавці побажають побачити, яка у вас кваліфікація станом на сьогодні. Якщо ви пройшли тренінги, будь-які професійні курси чи курси з вивчення іноземних мов, буде чудово, якщо ви це включите в резюме. Враховуйте і те, що ідеальним знанням офісної техніки та вільним володінням українською та російською мовою вже нікого не здивуєш і такі навички вказувати не обов'язково.

Досвід роботи та історія зайнятості

Складаючи резюме, згадайте будь-який досвід роботи, який ви маєте. Нехай це навіть буде волонтерська допомога чи просто разова робота чи підробіток. Вкажіть дати, якщо можете. Подумайте, які навички ви отримали від кожного  з цих занять і як ви можете використовувати ці навички на інших роботах.

Навички та якості

Ось тут трохи про вас! Які особисті якості та навичкм ви можете запропонувати роботодавцю? Це робота в команді, лідерство, організація справи, спілкування, вирішення проблем? Опишіть себе. Ви працьовитий, доброзичливий, відданий справі, чесний? Додайте це в резюме.

Посилання та рекомендації

На багатьох роботодавців хороше враження нерідко справляють резюме, в яких є посилання на колишніх колег та керівників, які можуть охарактеризувати вас як співробітника. Це можуть бути попередні роботодавці, викладачі університетів чи освітніх курсів, усі фахівці, які вас знають і можуть дати вам характеристику з точки зору професійних якостей. Ви також можете додати контакти тих, з ким  раніше  працювали, хто може поручитися за вас та підтвердити, що ви заслуговуєте довіри. Це допоможе майбутнім роботодавцям дізнатись більше про вас і зрозуміти, чи варто розглядади вашу кандидатуру на вакантну посаду.

Чи потрібно говорити в заявках на роботу про наявність інвалідності

Існують різні аргументи щодо того, згадувати чи ні про наявність будь-якої форми інвалідності в заявах на роботу чи у своєму резюме. Зрештою, це ваше рішення, хочете ви  про  це говорити чи ні. Якщо ви відчуваєте, що це частина вас, і ви хочете повідомити про це роботодавцю, тоді це зрозуміло. У цьому випадку використовуйте цю інформацію як точку продажу та зосередьтеся на всьому, чого ви досягли та що  можете зробити, а не на тому, що ви не можете зробити. Якщо ні, роботодавець може хвилюватися, як  подолати ці бар’єри, і може сприймати це як причину не брати до уваги вашої заявки. Враховуйте і те, як наявність інвалідності може впливати на виконання тих чи інших завдань, що передбачає посада. Звичайно, тільки вам вирішувати, чи хочете ви розповідати про стан свого здоров'я. 

«Я не хочу, щоб вони знали, що я не чую»

Це цілком зрозуміло. Не існує правила, за яким слід говорити про те, що ви повинні розкривати всі нюанси свого стану здоров'я. Дехто  стверджує, що якщо ви не згадаєте про наявність інвалідності, роботодавець розгляне вашу заявку, як і будь-які інші. Це теж може допомогти, тому що роботодавці можуть бачити, перш за все, ваші досягнення та професійні навички.

 

Бажаємо успіху у пошуці роботи!

Пам’ятайте, якщо не вдалося з першого разу, не треба здаватися. Робіть наступний крок і все вдасться!