Знайте свої права при влаштуваннi на роботу

Перші місяці на новій роботі - це так званий період адаптації, випробування. Особливо важко буває, якщо нові завдання не зовсім зрозумілі. Головне - не боятися звертатися до начальника або колег з питаннями. Знайте, що некоректна поведінка керівника може обернутися для нього складанням протокола про адміністративне порушення.

Image

Які пільги має співробітник з інвалідністю?

Якщо у вас I або II група інвалідності, робочий час для вас має бути скороченим – не більше 35 годин на тиждень. Якщо у вашому медичному висновку додатково зазначено, що робоча зміна повинна бути обмежена за часом, ви можете вимагати від роботодавця, щоб ця умова дотримувалася. Передбачена також і подовжена відпустка – не менш 30 календарних днів на рік, а за власний рахунок маєте право взяти до 60 календарних днів. Роботодавець має забезпечити  вам спеціальні умови праці, якщо це потрібно.

Що робити, якщо зіштовхнувся з дискримінацією?

Перші місяці на новій роботі – це так званий період адаптації, випробування. Особливо важко буває, якщо нові завдання не зовсім зрозумілі. Головне – не боятися звертатися до начальника або колег з питаннями.

Бувають і складні ситуації, наприклад, коли людина з порушенням слуху зуштовхується з нерозумінням, некоректним ставленням або дискримінацією на роботі. Якщо проблема виникла з колегами, то в першу чергу варто поговорити з керівников. Якщо він зацікавлений в співробітнику, то обговорить ситуацію з колективом та допоможе врегулювати ситуацію з колегами.

Але іноді проблеми виникають безпосередньо з керівництвом. У такому разі, якщо питання не вирішуються локально, можна звернутися  в Міністерство соціальної політики, скориставшись урядовою «гарячою лінією» 1539. Для людей з порушеннями слуху різного ступеню на сторінці інстальовано спеціальний віджет «Вушко», скориставшися яким можна викликати перекладача жестової мови та отримати офіційну відповідь також зрозумілою мовою – жестовою.

Некоректна поведінка будь-якого керівника може обернутися для нього складанням протокола про адміністративне порушення.