Залежність від ґаджетів

Цифрові технології охопили значну частину нашої уваги.

Image

Відкрити сурдопереклад Стала популярна аналогія споживання цифрових медіа як пончиків. На одному не зупинитися, доки не з’їсти 5 поспіль. А потім постає питання з перетравлюванням. Якщо усвідомлюєте наскільки ви сильно залежні від гаджетів, тоді скористайтеся порадами від Трейсі Денніс-Тіварі, докторки філософії, професорки психології та нейронауки в Нью-Йорку.

Трейсі поділилася спостереженнями за людьми з нездоровою прихильністю до пристроїв. У житті таких людей руйнуються стосунки між близькими, спілкування з якими раніше приносило задоволення, вони частіше перебувають у стані стресу.

Важливо зауважити, що не працюють старі методи типу «детоксу», на кшталт радикальних дій — повна відмова від соцмереж, видалення «токсичної» інформації, не підходити до екранів. Натомість маленькі позитивні кроки дієві. Отож, проаналізуйте свої проблеми, і ось декілька рекомендацій як взяти контроль над ними:

  1. Окресліть час та події, коли проведення часу перед екраном дійсно шкодить.
Наприклад, це може бути занурення у соціальні мережі перед сном, набуття стресу через це та втрата сну. Або концентрація на своєму пристрої за обіднім столом і втрата дорогоцінного часу з родиною. Також проблемою може бути неефективність на роботі через онлайн-покупи.
  1. Визначте своє справжнє бажання.

До прикладу, що вам дає прокручування стрічки TikTok? Інакше кажучи, чому ви голодні? Запишіть свої думки. Можливо, ви шукаєте підбадьорення після робочого дня або забуття стресової ситуації, або вам бракує спілкування з іншими людьми, і ви знаходите спілкування через екран.

  1. Шукайте заміни.

У випадку, коли вам важлива зустріч з друзями, варто її провести особисто, а не через месенджери. Якщо ви шукаєте натхнення у стрічках соцмереж, починайте творити наяву – малюйте, читайте, займайтеся тим, що вас надихає. Просто нудьгуєте? Замініть екран на прогулянку просто неба, фізичні вправи. Нові звички поступово замінять проведення часу з ґаджетами та наповнюватимуть вас змістовніше. Ви швидко збалансуєте свої стосунки з цифровими технологіями.

  1. Робіть собі маленькі виклики в способах заміни екранів.

— Цифровий детокс має бути спланованим та розумним. Повернемося до пояснення з їжею. Найлегше і найшвидше споживати фастфуд. Однак, створення правильного раціону потребує часу та виважених кроків. Наприклад, влаштовуйте наочні зустрічі. Коли ви зобов’язуєтеся іншим, вам легше змінити власні звички. Бо собі легко робити поступки, а відповідальність перед кимось іншим дисциплінує.

— Важлива різноманітність. Майте декілька варіантів проведення часу. Оцінюйте ситуацію тут і зараз та обирайте найліпший варіант.

— Визначте час без екранів. Це може бути прийом їжі, родинний відпочинок, ранок вихідних. В цей час чітко дотримуйтеся обмежень.

— Вивчіть себе та типи тригерів, які затягують вас назад. Залишайте ґаджети подалі від себе, щоб зменшити спокусу.

Вчіться будувати розумні стосунки з ґаджетами. Їхній основний зміст полегшувати життя, а не красти увесь ваш час. Будьмо мудрими цифровими громадянами!