Дофамін: як правильно контролювати гормон

Дофамін можна порівняти з месенджером, але на хімічному рівні організму.

Image

Це один із важливих нейромедіаторів, що забезпечує комунікацію між нейронами, зокрема у центрах головного мозку, що відповідають за винагороду.

Дофамін відіграє ключову роль у регуляції настрою, емоцій та поведінки, найчастіше вживається як визначення гормону радості.

Але найважливіша роль дофаміну – це стимулювання до дій (рушій). Завдяки йому ми отримуємо енергію рухатися вперед, долати труднощі, реалізовувати мрії. Дофамін активує центри мозку, які спонукають нас ставити цілі та ефективно працювати задля досягнення успіху.

Отож, ключові функції дофаміну в організмі людини:

  • Регулює рухову активність. Дофамін допомагає контролювати рухи тіла та координацію. Недостатність дофаміну може призвести до проблем з рухами, як при хворобі Паркінсона.
  • Впливає на мотивацію та винагороду. Мотивує людину повторювати дії, які приносять радість.
  • Регулює настрій. Зниження рівня дофаміну може викликати депресію.
  • Впливає на увагу та пам’ять. Дофамін допомагає зосередитись та запам’ятовувати важливу інформацію.
  • Контролює сон та бадьорість.
  • Зменшує відчуття голоду.

Негативна сторона дофаміну, або знайте міру

Надмірне вживання стимуляторів дофаміну може мати й негативні наслідки. Значний ріст рівня дофаміну в мозку може призвести до формування шкідливих звичок, таких як залежність від кофеїну, наркотиків, алкоголю, азартних ігор або навіть від соціальних мереж та віртуальних ігор. Це може призвести до зниження мотивації для здійснення реальних дій та пошуку радості лише у штучних стимуляторах.

Тому баланс – ключове слово, говорячи про роль дофаміну як гормону радості та потужного стимулятора. Здатність насолоджуватись моментом і відчувати радість від досягнутого є важливим для психічного здоров'я та щастя. Але також важливо знати, як збалансувати свою мотивацію та стимуляцію, щоб не перетворити її на шкідливу залежність.

Чим займатися, коли рівень дофаміну падає і нічого не хочеться, немає сил діяти

  1. Оберіть собі діяльністю, результат від якої потребує часу, щоб гормон встиг згенеруватися у потрібній кількості. І ваша активність повернеться. Навіть, коли почуваєтеся пригніченими, відмовтеся від найпростіших способів задоволення — надмірне споживання їжі, алкоголю, перегляд коротких відео у соцмережах без глибокого змісту.
  2. Споживайте їжу з високим вмістом тирозину – яйця, соя, молочні продукти, авокадо. Тирозин – проста сполука, з якої утворюється складніша – дофамін.
  3. Обмежте споживання цукру, який знижує чутливість рецепторів до дофаміну.
  4. Спілкуйтеся з друзями. Соціальна взаємодія підвищує рівень дофаміну. Зустріньтеся з друзями, підіть на прогулянку.
  5. Масаж, сауна. Процедури на релаксацію сприяють вивільненню дофаміну.
  6. Робіть фізичні вправи 20-30 хвилин. Це підвищить задоволеність своїм тілом, знизить рівень стресу. Адже перебуваючи у напруженні, також витрачається дофамін.

Знаючи роль дофаміну у нашому житті, ми можемо більш свідомо взаємодіяти з ним і керувати своїми емоціями та мотивацією. Це може допомогти нам знайти справжнє задоволення у досягненні своїх мрій та цілей, стимулювати креативність і продуктивність та насолоджуватись життям у всій його красі.