«Абетка безпеки». Дії у разі пожежі у вагоні метро

Пожежа у закритому приміщенні несе велику небезпеку, особливо у метро, яке знаходиться у русі. Ознайомтеся з правилами як діяти, коли вогонь охопив вагон метро.

Image
Відкрити сурдопереклад Збережіть для себе правила як діяти при виникненні пожежі в метро.

У місті мільйоннику метро є найшвидшим і затребуваним видом транспорту. Але лише одна іскра може призвести до тяжких наслідків.

Важливо повідомити про ситуацію по переговорному пристрою машиністу. Це може зробити найближчий від вас пасажир. Але гарантії, що людина у стані стресу зв'яжеться з машиністом немає, оскільки у стані розгубленості важко зібратися з думками і робити все за правилами.

Як діяти при пожежі у вагоні метро:

  • Дихайте тільки через хустку або одяг. Ця дія має бути автоматичною. Від задимлення, токсичних речовин і попелу щільність тканини здатна вберегти.
  • Якщо пожежа застигне вас у вагоні метро, спробуйте ліквідувати вогонь вогнегасником, який обов’язково є у кожному з вагонів. Місця зберігання вогнегасників у вагонах метро позначені спеціальними зображеннями. Знайдіть його і скористайтеся вогнегасником в зоні спалаху.
  • Допоможуть і підручні засоби: щільний одяг та напої, що не містять спирту. Закрийте вікна, та дихайте через тканину, щоб уникнути отруєння димом.
  • Якщо вогонь вийде з-під контролю, відійдіть від його джерела якомога далі, опустіться на підлогу і чекайте зупинки. Не використовуйте стоп-кран: поїзд рухається з високою швидкістю і ви швидко дістанетеся до станції, де зможете отримати кваліфіковану допомогу.
  • При зупинці поїзда у тунелі не намагайтеся покинути його самостійно, не торкайтеся до металевого корпусу вагону і дверей до відключення високої напруги по всій ділянці. Після того як машиніст дасть дозвіл на вихід відкрийте двері або вибийте ногами скло, вийдіть з вагону і рухайтеся вперед по ходу поїзда до станції. Йдіть вздовж полотна між рейками в колону, не торкаючись до струмопровідних шин (збоку від рейок), щоб уникнути ураження електричним струмом при увімкненні напруги.
  • Використовуйте вікно в торці вагону. У торці вагону завжди є вікно, через яке можна перебратися в інший вагон. Якщо полум'я стає некерованим, дістаньтеся до вікна раніше, ніж вогонь стане на заваді.
  • Будьте особливо уважні при виході з тунелю біля станції, в місцях перетину шляхів, на стрілках, тому що можлива поява зустрічного поїзда. Якщо покинутий вами поїзд зрушив з місця і наганяє вас, притисніться до ніші стіни тунелю.
  • Пропустіть дітей і людей похилого віку. Піддавшись паніці, ви ризикуєте забути про правила, тому так важливо якомога частіше перечитувати їх, повторювати і не полінуватися витратити час на навчання тому, як взяти себе в руки в критичній ситуації. Пам'ятайте, що діти і люди похилого віку – найбільш незахищені пасажири метро. Допомагайте їм у першу чергу!