Фінансова грамотність: як не витрачати на зайве і розумно інвестувати гроші

Найголовніше з грошима, щоб потрібна інформація приходила вчасно. Дізнайтесь як керувати коштами, ухвалювати розумні фінансові рішення та планувати своє фінансове майбутнє.

Image
Відкрити сурдопереклад Інформація допоможе вам краще керувати своїми фінансами, зменшити стрес і швидше досягти фінансових цілей.

Як не витрачати на зайве

  1. Ведіть облік доходів і витрат. Одна з найважливіших порад – це знати, куди вони йдуть. Завести щоденник витрат або використовувати спеціальний додаток, який допоможе відстежувати, на що ви витрачаєте гроші. Це дасть можливість визначити непотрібні витрати і скоротити їх.
  2. Створіть бюджет.
    Після аналізу витрат варто скласти бюджет на місяць. Визначте свої доходи та витрати, розподіліть кошти на основні категорії (харчування, житло, транспорт, розваги тощо). Це допоможе вам контролювати витрати і не витрачати більше, ніж ви заробляєте.
  3. Позбудьтеся боргів якнайшвидше. Борги, особливо з високими відсотковими ставками, з'їдають ваші гроші. Позбавтеся від них у першу чергу, сплачуючи більше мінімального платежу. Це звільнить кошти, щоб більше зберегти.
  4. Плануйте покупи. Перед тим, як йти до магазину, складіть список необхідного. Це допоможе уникнути імпульсивних покупок, які часто є непотрібними.
  5. Бонуси та кешбек. Деякі банки пропонують дебетові картки з програмами лояльності, які надають бонуси або кешбек за покупки, що додає додаткову цінність використанню таких карток. Якщо ви бачите категорії товарів, якими користуєтеся часто або час від часу, продумайте як краще отримати вигоду від витрат.
  6. Збільшуйте свій дохід. Людина може займатися тим, що їй подобається максимально довго. Не зупиняйтеся на тому, що вже маєте. Подумайте яку справу вам хотілося б освоїти. Навчаючись, ви можете здобувати досвід, пропонуючи свої послуги друзям, а коли підвищиться професійність, ваша нова справа буде приносити дохід.
  7. Сплануйте час на обдумування великих покупок. Якщо ви збираєтесь витратити значну суму, дайте собі кілька днів на роздуми. Це допоможе уникнути емоційних витрат.
  8. Уникайте кредитних карток. Використання кредитних карток може призвести до непотрібних боргів. У разі оформлення покупок на виплат обирайте банк, який дає кількість платежів, що вам буде комфортною для погашення суми товару.
  9. Вкладайте гроші в декілька банків. Це називається професійним терміном диверсифікація, тобто поділ. Це правило в народі звучить «Не класти усі яйця в один кошик».
  10. Порівнюйте ціни. Перед тим, як щось купити, порівняйте ціни в різних магазинах або онлайн. Це допоможе знайти найвигіднішу пропозицію.

Відомі правила від успішних людей

  1. Правило 50/30/20: Це правило рекомендує витрачати 50 % доходу на необхідні витрати (житло, їжа), 30 % на бажані витрати (розваги, хобі) і 20 % відкладати або інвестувати.
  2. Живіть нижче своїх можливостей. Краще не витрачати більше, ніж ви заробляєте, інакше через емоційні покупи можна назбирати борги і втратити зв'язок між реальними своїми доходами та надуманими, які ви поки що не заробляєте.
  3. Інвестуйте у себе. Успішні люди завжди підкреслюють важливість здобуття нових навичок та освіти. Це допоможе збільшити ваші доходи в майбутньому. Знання залишаються з вами довше, ніж матеріальні речі.

Розпоряджайтеся фінансами розсудливо — це шлях до свободи та стабільності. Впроваджуючи ці правила і звички у своє життя, ви зможете ефективно керувати грошима і досягти своїх фінансових цілей.