Участь Олега Чебаненка на партнерському заході від IREX

Команда ГО «Соціальна єдність» прагне просувати інтереси людей з різними формами інвалідності в усіх сферах, зокрема в інформаційному полі, оскільки кожна людина має право на отримання достовірної інформації.

Image

Дуже добре, що на цьому шляху у громадськості є надійні партнери, такі як IREX in Ukraine.

2 жовтня голова громадської організації «Громадський Рух «Соціальна єдність» Олег Чебаненко став координатором робочої групи в рамках заходу «Відкриття Програми інформаційної стійкості українського громадянського суспільства (UCSIRP): запуск проєктів партнерів програми, та розвиток партнерства в межах UCSIRP», який був організований та проведений командою IREX.

В робочій групі у форматі живої дискусії присутні обговорили важливі теми, пов’язані із сучасними викликами в сфері пропаганди та дезінформації, які направлені саме на вразливі групи суспільства - людей з інвалідністю, етнічні та релігійні меншини, ЛГБТІК+ спільноту. Це відбувається через особливі соціальні або економічні обмеження, які роблять вразливі групи більш схильними до негативного впливу неправдивої або маніпулятивної інформації.

 Наприклад:

  1. Люди з інвалідністю можуть стикатися з бар'єрами в доступі до достовірної інформації через недоступність адаптованих на жестову мову або аудіосупроводом ресурсів.
  2. Етнічні та релігійні меншини можуть бути мішенню для пропаганди, яка спотворює їх культуру чи історію, що підсилює стереотипи та ксенофобію.
  3. ЛГБТІК+ спільноти часто стикаються з дезінформацією, яка спрямована на дискредитацію їхніх прав або підрив соціальної підтримки.

Це означає, що пропаганда і дезінформація мають більший руйнівний вплив на ці групи, посилюючи їхню ізоляцію, дискримінацію або соціальні розбіжності.

Учасники групи під час дискусії обговорили такі важливі питання як:

  • сфери життя людини, на які найбільше впливає пропаганда та дезінформація;
  • що саме стає найбільшим обʼєктом пропаганди та дезінформації;
  • які барʼєри існують в питаннях протидії пропаганді та дезінформації на вразливі групи населення;
  • спеціальні практики та методи боротьби з пропагандою та дезінформацією серед таких груп населення.

Після дискусії Олег Чебаненко поділився з учасниками заходу основними тезами та ідеями стосовно непропорційного впливу пропаганди на вразливі групи населення та інклюзивного шляху боротьби з дезінформацією. Особлива увага була приділена запуску нових проєктів, які допоможуть посилити інформаційну стійкість громадянського суспільства, а також розвитку партнерства в межах UCSIRP.