Запущено спільний з Мінсоцполітики проєкт для нечуючих «Почуй мене»

Проєкт «Почуй мене» буде надавати послугу перекладача жестової мови в онлайн режимі під час звернень нечуючих громадян до Міністерства соціальної політики через «Гарячу лінію» 1539.

Image

Громадська організація «Громадський рух« Соціальна єдність» і Міністерство соціальної політики України презентували спільний соціальний проект «Почуй мене», який покликаний полегшити комунікацію нечуючих людей з органами державної влади та сприяти їх соціальній інтеграції.

Це важливе для спільноти глухих подія відбулася за підтримки Міністра соцполітики Марини Лазебная і ініціатора проекту - Першої леді Олени Зеленська.

За словами Олени Зеленської, «проведена велика робота, помітна синергія органів влади та громадських організацій. Сьогодні я переконалася, що рух безбар'єрності дійсно існує і сподіваюся, що цей сервіс для людей буде зручним в користуванні».

Наше завдання - забезпечити, щоб кожна людина був почутий і мала всі можливості для активної участі в суспільному житті і власної реалізації », - зазначила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

Ідея проекту "Почуй мене"

Проєкт «Почуй мене» буде надавати послугу перекладача жестової мови в онлайн режимі під час звернень нечуючих громадян до Міністерства соціальної політики через «Гарячу лінію» 1539.

Унікальність проєкту полягає в тому, що заявники зможуть отримувати адаптовані пояснення до офіційної відповіді у вигляді відеолисти, записаного сурдоперекладачем. З огляду на, що більшість нечуючих мають проблеми зі сприйняттям текстів, новий сервіс значно спростить і полегшить процес комунікації при отриманні нечуючими та слабочуючими українцями будь-яких державних послуг.

Досі такого не було реалізовано в жодній державній установі і це є безпрецедентним кроком до забезпечення безбар'єрності в Україні.

З боку ГО «Громадський рух «Соціальна єдність» проєкт «Почуй мене» презентували Євген Охріменко, голова громадської організації, і секретар - Антон Гулідін.

«Як соціально-відповідальна людина я приділяю весь свій час тому, щоб подолати існуючі перешкоди між людьми, що чують і не чують. Адже людям з порушенням слуху потрібна допомога - підкреслив у своїй промові Євген Охріменко. - Як колишній підприємець, я з великою повагою ставлюся до соціального бізнесу. Одним з вдалих прикладів соціального бізнесу є компанія, яка створює IT-продукти для людей з порушенням слуху. Її засновник і директор - розробник програмного забезпечення, який чує всього на 5%. Він і його команда створюють застосунки, які надають можливість користуватися послугами перекладачів жестової мови в режимі онлайн 24/7. Саме такі бізнеси, які вирішують гостросоціальні проблеми, ми, як громадська організація, хочемо і будемо підтримувати ».

Партнери проекту "Почуй мене"

Засновник компанії «Технології для людей» - Віталій Потапчук, який також був присутній на зустрічі, наочно продемонстрував весь процес взаємодії нечуючих з оператором «Гарячої лінії».

За його словами, в рамках реалізації проєкту передбачається супровід звернень нечуючих людей на урядову «гарячу лінію» перекладачами жестової мови. Для цього, в центрі обробки звернень буде встановлено спеціальне обладнання. У разі необхідності оператор «Гарячої лінії» зможе викликати перекладача жестової мови в онлайн-режимі і якісно надати допомогу.

«Ми розуміємо, що попереду дуже багато роботи і кожен день задаємо собі питання: що ще ми можемо зробити, щоб завтра Україна мала ще менше бар'єрів для нечуючих?

Ми готуємо велику кількість проєктів і програм на 2021, спрямованих на освіту, просвітництво, працевлаштування людей з порушенням слуху. Тому зараз для нас дуже важлива підтримка і допомога, адже я впевнений, Україна без бар'єрів - бути, а передумовою для цього має бути командна робота», - зазначив Антон Гулідін, секретар громадської організації.