«Абетка безпеки». Симптоми радіаційного опромінення

Дізнайтеся про реакції організму у період первинної променевої реакції, прихований період та розпал хвороби.

Image
  • Відкрити сурдопереклад Первинна променева реакція триває до 3 діб після ураження. Її прояви: дратівливість, загальна слабкість, нудота, блювання, головний біль, підвищення температури тіла, збудження, а потім пригнічення психічної діяльності.
  • Прихований період відсутній при тяжких формах. Зазвичай триває від 3 діб до року. У постраждалого спостерігається покращення самопочуття, проте він відчуває загальну слабкість, зниження апетиту, проблеми з дефекацією та іноді порушення сну.
  • Розпал хвороби відбувається від двох тижнів з моменту ураження. Далі – індивідуально. У хворого можуть бути такі симптоми: головний біль, безсоння, нудота, загальна слабкість, шлунково-кишкові розлади з сильними болями в животі, температура тіла до 38-40 ℃, множинні точкові крововиливи на шкірі та слизових оболонках, кровотечі внутрішніх органів (легеневі, шлунково-кишкові, ниркові), випадіння волосся на другому-третьому тижні, інфекційні ускладнення (ангіна, пневмонія, абсцес легень та загальне зараження крові – сепсис). 

Це відео підготовлено за рахунок коштів Благодійної організації «Благодійний фонд «ПОСТКОД ЮКРЕЙН», переданих для реалізації проєкту Громадської організації «Громадський рух «Соціальна єдність» «Абетка безпеки» ДСНС України.