Як побудувати успішну кар’єру

Керівна посада разом з новим рівнем відповідальності дає цікавіші творчі завдання, можливість впливати на майбутнє компанії та розвивати її, нову якість життя для себе і своїх близьких. Саме тому будувати кар’єру це класно!

Image
Відкрити сурдопереклад

У свідомості пострадянської людини слово «кар’єра» має негативний, а іноді навіть іронічний відтінок. Кар’єристом називають людину, яка, рухаючись кар’єрними сходами, не зупиняється ні перед чим. Особа будує кар’єру заради самої кар’єри. Але треба знати, що за словом «кар’єра» може стояти не тільки статус в суспільстві або фінансова вигода. Керівна посада разом з новим рівнем відповідальності дає цікавіші творчі завдання, можливість впливати на майбутнє компанії та розвивати її, нову якість життя для себе і своїх близьких. Саме тому будувати кар’єру це класно! А з чого почати?


1. Виберіть професію, яка підходить для самореалізації та до якої хист. Починати, звичайно, потрібно з вибору напрямку, в якому хочете рухатися. Але після того, як ви виберете освіту і закінчите коледж або вуз, варіантів для самореалізації стане в 100 разів менше. Здобувши освіту, вже піднялися на одну сходинку кар’єрними сходами. І щоб піти в іншому напрямку, доведеться починати заново. Для вибору професії важливо скласти пазл зі своїх інтересів, здібностей і особливостей характеру. Можливо, ви людина-інтроверт цікавиться IT? Або екстраверт, який любить тварин? Для кожного поєднання якостей можна підібрати цілий список відповідних професій, в яких будете із задоволенням розвиватися.

2. Визначте конкретну мету «Хочу стати топ-менеджером і багато заробляти» це мета, але не конкретна, а тому недосяжна. А ось очолити компанію «Ромашка» або стати директором з розвитку Facebook вже можливо. Бо вже можна проаналізувати, яку освіту, навички та компетенції у людей, що займають ці посади зараз, та які потрібно здобути, щоб бути на їхньому місці. Може з’ясуватися те, що у певній сфері немає можливості побудувати стандартну вертикальну кар’єру. Наприклад, психологія сфера, де немає топ-менеджерів. Якщо вибрати професію фітнес-тренера, фермера або лінгвіста, то можна стати кваліфікованим фахівцем гуру своєї справи. Наприклад, стати доктором наук в лінгвістиці, але не директором з лінгвістики. І це теж кар’єра, тільки горизонтальна.

3. Побудуйте план
План це список довгострокових і короткострокових цілей, які розподілені в часі Довгострокова це коли мету вже поставили, але до неї не підібратися, якщо не розбити її на дрібніші досягнення. Кожну короткострокову мету можна розділити на дрібніші етапи: щоб отримати гарну IT освіту, потрібно вибрати коледж чи вуз, випускники якого найбільш затребувані на ринку, підготуватися до зовнішнього незалежного оцінювання на потрібний прохідний бал або виграти олімпіаду з математики і так далі. В результаті отримати реалістичний план на найближчі кілька років, і можна починати діяти!


4. Спілкуйтеся і співпрацюйте. Вибирайте правильних людей для спілкування. Справа не в простій вигоді, а в тому, що коло людей, з якими відбувається спілкування та в певному сенсі виконується робота, а також здійснюється задумане, надзвичайно впливає на дії й думки. 

5. Дотримуйтесь бізнес-етики. Щоб підніматися кар’єрними сходами, важливо, щоб всі навколишні, а не тільки керівництво, бачили в вас надійну і дієспроможну людину. Будьте діяльним ніколи не «відсиджувайте» робочий час, працюйте на результат.