Виховання смаку до вина

Виноробні компанії докладають багато зусиль, щоб покупці обрали саме їхній бренд.

Image

Відкрити сурдопереклад Починається все з історії бренду, вас ваблять етикеткою, особливими ґрунтами, де зростає виноград, а також новими сортами винограду.

Часто популярніші бренди ті, хто продає історію свого бренду. Але варто знати, що окрім дійсної, історії брендів часом бувають вигадані для викликання емоцій та кращого маркетингу. А ось що важко обманути, то це власний смак.

Виховання смаку приходить лише з часом і після того як ви спробуєте різні види з різних країн. Головне, розвивайте смак, куштуйте не лише те вино, що робите самі чи ваші знайомі.

Як обирати вина для формування власного смаку.

  1. Почніть з легких сортів (наприклад, біле сухе вино) та поступово переходьте до складніших (червоних витриманих вин). Наприклад, з білих сухих спробуйте сорти Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Riesling. Ці сорти зазвичай мають свіжий кислуватий смак та аромати цитрусових, трав. Досить легкі для сприйняття.
  2. Звертайте увагу на деталі під час дегустації. Занотовуйте аромати та смакові нюанси кожного вина. З часом ви навчитеся розпізнавати тонкі відмінності.
  3. Уникайте на початку важких дубових червоних вин, дуже солодких десертних вин, а також дорогих сортів (вони мають складні композиції, до яких потрібно дійти). Однак спробуйте червоне середньої міцності – наприклад, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon. М'які, з приємними плодовими нотами.
  4. Їжте разом з вином. Поєднання їжі та вина підкреслює смаки обох продуктів. Класичні поєднання:
    Біле сухе вино – морепродукти, риба, курятина, козячий сир.
    Рожеве сухе вино – страви з білого м'яса (птиці або кролика), паста, піца.
    Червоне легке вино (Pinot Noir, Beaujolais – Божоле) – стейки, м'ясні страви, паста в томатному соусі.
    Червоне витримане вино (Cabernet, Merlot) – червоне м'ясо (яловичина, свинина, баранина), стейки, грильоване м'ясо.
    Ігристе вино (шампанське, просекко) – морепродукти, риба, сири, овочеві салати.
  5. Дотримуйтеся помірності. Вино краще смакує у невеликих кількостях. Пийте повільно, насолоджуючись кожним ковтком.
  6. Відвідуйте виноробні. Безпосереднє знайомство з виробництвом вина допоможе краще зрозуміти продукт.
  7. Виховання смаку вимагає часу. І, зрештою, ви зможете насолоджуватися складними ароматами та букетами вин.
  8. Головне – не зупинятися на найдешевших винах. Краще вибрати середню цінову категорію і знайти оптимальне співвідношення ціни та якості. Якісне вино має чисті, яскраві аромати, характерні для даного сорту, та тривалий гармонійний післясмак.
Звичайно, остаточний вибір залежить від особистих уподобань. Але ці критерії допоможуть відрізнити якісне вино від посереднього.