Чи варто погоджуватися на безоплатне стажування

Кожен з нас починає свій професійний шлях у різному віці. Тож чи потрібно погоджуватися на безоплатне стажування, розгляньмо всі переваги та недоліки.

Image
Відкрити сурдопереклад

«Роби те, до чого народжений!» Кожен з нас починає свій професійний шлях у різному віці. Дехто віддає перевагу роботі ще в студентські роки, а хтось вважає, що поєднувати навчання та роботу неможливо і віддає перевагу знанням, таким чином отримуючи роботу значно пізніше. Отримуючи свою першу роботу, роботодавці пропонують пройти безоплатне стажування.

Відповідно до статті 29 Закону України «Про зайнятість населення», у разі, коли в період стажування студенти виконують професійні роботи, роботодавець здійснює  виплату їм заробітної плати згідно з установленими системами оплати праці за нормами, розцінками, ставками з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок. Згідно зі статтею, можемо сказати, якщо студенти працюють у вільний від навчання час, то виплата передбачається. Але потрібно зауважити, що стажування за неповний робочий день  не оплачується. Частіше за все студенти працюють повний робочий день і отримують заробітну плату. Тож чи потрібно погоджуватися, розгляньмо всі переваги та недоліки. 

Переваги

Робота + навчання

Влаштовуючись на роботу, ви стикаєтесь з тим, що роботодавець пропонує пройти безплатне стажування за неповний робочий день, виконуючи дані завдання близь 3-4 годин на день. Склавши індивідуальний графік роботи, ви можете працювати не тільки в офісі, а й для того, щоб  зекономити свій час, працювати віддалено. Таким чином легко поєднувати роботу з навчанням в університеті. 

Досвід

Відповідальність, яка лягає на плечі стажиста, досить невелика, адже навряд чи вас можуть звільнити за те, що ви допустили помилку. Роботодавець розуміє, що ви прийшли навчитися, тому вам допоможуть та підкажуть, як краще або правильніше виконати те чи інше завдання.

Працюєте за бажанням

Відповідно ст. 29 ЗУ «Про зайнятість населення», студенти закладів вищої освіти, що здобули професію за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований працівник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» і продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, можуть проходити стажування на підприємствах усіх форм власності на умовах, які визначаються договором про стажування, у вільний від навчання час. Його термін не може перевищувати 6 місяців.

Працевлаштування

Стажування це можливість себе проявити, показати найкращі сторони. Якщо ви хочете й надалі залишитися в цій компанії, доведіть роботодавцю, що ви корисний працівник і можете справитися з будь-якими завданнями. Не запізнюйтесь, відправляйте необхідні завдання вчасно, будьте активними, креативними, пропонуйте свої ідеї, покажіть вашу зацікавленість в даній вакансії. Пам’ятайте, якщо ви корисний працівник для вас завжди знайдеться вільне місце. 

Знайти себе

Випробувальний термін можливість спробувати себе в різних сферах та зрозуміти чим ви хочете займатися та до чого лежить ваша душа. Чудовий варіант для тих хто ще не вирішив, що більше подобається. Можливість побачити дану вакансію з середини та поринути в робочу атмосферу. Отримати винагороду у вигляді безцінного досвіду. Поки ви в пошуках себе, можете спробувати себе в різних сферах для того, щоб віднайти саме свою роботу. 

Недоліки

Відсутність заробітної плати 

Почати свій шлях за фахом завжди нелегко, потрібно докласти максимум зусиль і проявити всі найкращі якості для отримання бажаної роботи. Ви будете відчувати прикрість, коли навколо друзі отримуватимуть заробітну плату, працюючи погодинно, роздаючи листівки або працюючи офіціантом. Але це всього-на-всього період життя, коли потрібно себе зарекомендувати. Тому не впадайте у відчай, вам обов’язково все під силу, в тому числі й знайти перспективну роботу з високою заробітною платою. 

Марні старання

Потрібно розуміти, що стажування це не стовідсоткове працевлаштування. Тому якщо вам не запропонували залишитися, нічого страшного рухайтеся далі до своєї мети. Життя буде створювати бар’єри, але ви будьте наполегливими.