Коли варто вимагати збільшення зарплати

Багато хто скаржиться на свою зарплату, але нічого не робить. Якщо ви хочете більше грошей, вам потрібно підготувати економічне обґрунтування підвищення зарплати та звернутися до свого начальника.

Image
Відкрити сурдопереклад

Якщо ви вважаєте, що заслуговуєте на підвищення заробітної плати, не бійтеся порушити це питання, особливо якщо зарплата у вас не збільшувалася більше року. Кар'єрний тренер Корін Міллс каже: «Багато хто скаржиться на свою зарплату, але нічого не робить. Якщо ви хочете більше грошей, вам потрібно підготувати економічне обґрунтування підвищення зарплати та звернутися до свого начальника».

Ми часто забуваємо та сприймаємо як належне те, що зробили добре, натомість постійно фокусуємося на своїх промахах. Нагадування про свої досягнення значно підвищує впевненість, і ми вважаємо, що, напевне, ви хотіли б поділитися своїм позитивним послужним списком з вашим керівником під час зустрічі.

Як ви проситимете про підвищення, залежить від того, працюєте ви в державному чи приватному секторі. У державному секторі заробітна плата регулюється законодавчими та іншпми нормативними актами. Рідше, але актуальніше на сьогоднішній день, підвищення оплати досягається за рахунок роботи профспілок з державними органами.

У державних органах підвищення заробітної плати поширюється на весь колектив, а індивідуально ви можете заслужити  підвищення оплати тільки через підвищення на посаді або переведення в інший відділ. Працівники ж приватного сектору, найімовірніше, отримають ріст оплати в залежності від їхніх результатів роботи.

Як дізнатись, що вам не доплачують?

Перед тим, як сісти за стіл переговорів з начальником, з'ясуйте, скільки заробляють колеги на аналогічному рівні, а також ті, хто перебуває на подібних посадах в організаціях аналогічного розміру. Таким чином, ви можете стверджувати, що ваша поточна заробітна плата не відповідає конкурентним ринковим ставкам.

Ви можете подивитися на сайтах, просто ввівши назву та місце роботи, щоб побачити середню зарплату. А також дізнатися про максимальні та мінімальні ставки для цієї роботи, проаналізувавши нещодавні оголошення про вакансії у загальній кількості робочих місць.

Будьте обережні у порівнянні заробітних плат. У деяких компаніях посади, що однаково звучать, можуть мати дуже різні рівні відповідальності, зарплата може відрізнятися, в залежності від регіону, а різні бонусні пакети можуть бути для вас невидимі.

Коли справа доходить до питання зарплати ваших колег, дійте обережно. Деякі трудові договори містять пункт, який забороняє співробітникам розкривати інформацію про заробітну плату третім особам. Проте, це не буде порушенням, якщо ваша мета – виявити дискримінацію в оплаті праці, наприклад, за віком, статтю чи расовою приналежністю.

Гроші можуть бути делікатним питанням, тож не дивуйтеся, якщо ваші колеги не захочуть розкривати суму своєї заробітної плати. Навіть якщо вони це зроблять, двічі подумайте, перш ніж використовувати цю інформацію як важіль тиску на начальника. Передача такої інформації вашому менеджеру може зробити вас непрофесійним. Ви ж не хочете виглядати любителем пліток? Намагайтеся говорити про стан зарплат тільки в загальних рисах, не називаючи імен.

Відкрити сурдопереклад

Як часто ви маєте отримувати підвищення зарплати?

Співробітники, які працюють у країнах колишнього СРСР, юридично не мають права на щорічне підвищення заробітної плати, навіть на поступове зростання, відповідно до інфляції. Натомість, роботодавці самі вирішують, коли, і чи варто взагалі, збільшувати оплату праці персоналу. Однак, щоб утримати кваліфікованих співробітників, більшість компаній усвідомлює необхідність підвищення оплати, принаймні, щороку.

Більшість західних компаній наслідують формальний процес – згідно з щорічним опитуванням Mercer,  90% компаній підвищують усім працівникам зарплату в один і той же день, один раз на рік. Деякі організації збільшують зарплату у січні, бо їхній фінансовий рік триває з січня до грудня. Інші орієнтуються на податковий рік, який розпочинається на початку квітня.

У невеликих організаціях оплата не може підвищуватись одночасно для всіх, але переглядається щорічно, залежно від того, коли ви приєдналися до компанії. В малому бізнесі, зазвичай, свої правила. Ви не можете не отримувати підвищення заробітної плати протягом двох або трьох років просто тому, що ваш роботодавець не замислювався про вашу зарплату, тому, якщо у вас не було підвищення протягом тривалого часу, варто попросити.

Як правило, ви можете очікувати (або просити) підвищення заробітної плати кожні 12 місяців. Якщо ви хочете підвищення оплати раніше, вам потрібен вагомий аргумент щодо того, шо ваша роль чи обов'язки значно змінились. У цьому випадку вам краще поборотися за підвищення на посаді.

В який час краще просити підвищення заробітної плати?

Щорічний огляд продуктивності – це вдалий час, щоб запросити більше грошей, як, в принципі, і наприкінці фінансового року вашої компанії. Якщо ви знаєте, що перегляд підвищення зарплати буде завершено у січні, просити у грудні буде вже надто пізно, оскільки бюджет уже розпланований. Вам не потрібно чекати щорічного перегляду заробітної плати, ви можете порушити проблему в будь-який час. Немає ідеального моменту, але є  сприятливіший час, щоб зробити це.

Найкращий час, щоб попросити підвищення заробітної плати:

  • після успішного завершення проекту, у якому ви брали участь;
  • коли ваш роботодавець повідомляє про позитивні фінансові результати;
  • ваш договір закінчується, і компанія хоче продовжити його;
  • ваш керівник просить вас взяти більше відповідальності;
  • ваш начальник не перевантажений і протягом тривалого часу перебуває у гарному настрої.

Не кращий час для того, щоб просити підвищення зарплати:

  • після поганих фінансових результатів чи втрати великого контракту;
  • після того, як компанія оголосила про виплату винагород або призупинення набору персоналу;
  • ранок понеділка або найнапруженіший час місяця чи кварталу;
  • у п'ятницю вдень, коли ваш начальник уже думає про вихідні
Відкрити сурдопереклад

Які причини ви маєте вказати при запиті підвищення оплати?

Якщо ви збираєтесь переконати свого начальника, тоді вам необхідно надати вагомі аргументи. Це означає, що ви маєте продемонструвати свою цінність для компанії та підкреслити свою цінність на ринку праці. Подивіться на це з боку свого начальника. Йому необхідно переконатися, що бізнес має вкладати у вас більше свого бюджету, а потім  слід обґрунтувати це рішення перед вищим керівництвом.

По-перше, перечитайте опис своїх службових обов’язків або контракт і перерахуйте ті пункти, де ви досягли виняткових результатів.

По-друге, запишіть приклади вашого внеску для компанії та того, як ви перевершили своїх колег.

Тут важливо, щоб ви якнайкраще оцінили свій внесок у кількісному значенні. Можливо, ви перевищили цільові показники на X% або залучили нових клієнтів у бізнес. Можливо, ви запровадили новий процес або заощадили гроші вашому відділу, вийшовши за межі повновадень своєї посади.

Ваш керівник має намір визначити, яку цінність ви приносите організації. Він дивитиметься на такі критерії, як:

  • який внесок ви зробили у компанію за останні 12 місяців;
  • що станеться, якщо ви залишите організацію;
  • як легко замінити вас.

Хороших співробітників дорого змінювати, і вам варто підкреслити ваш досвід та відданість компанії. Не просіть підвищення заробітної плати лише на підставі стажу роботи. Роботодавець буде лольнішим, якщо ви виконуєте відмінно роботу або вас складно замінити, не тільки тому, що ви застрягли на цій посаді.

Скажіть, що ви плануєте внести до компанії наступного року (впевневшись, що ваші обіцянки є реалістичними та досяжними). Мета полягає в тому, щоб переконати вашого роботодавця, що будь-які інвестиції, зроблені у вас зараз, будуть більш ніж виправдані.