Рекомендації для працедавців: налагодження взаємодії із людьми з інвалідністю на робочому місці

Ознайомтеся з порадами як ефективно працевлаштувати людину з інвалідністю. Надаємо посібник, який слугуватиме як допомога роботодавцям.

Image

Завантажити файл — «Працевлаштування людей з інвалідністю: кращі практики

Розв'язання проблеми ефективного працевлаштування людей з інвалідністю посідає особливе місце під час післявоєнної відбудови України, повернення після реабілітації захисників/захисниць України, а також цивільного населення, постраждалого від ворожої агресії, у цивільне життя та підтримання економічної активності людей з інвалідністю в Україні.

Протягом багатьох років панування в Україні радянського та пострадянського підходів до людей з інвалідністю, їх економічна активність була значно та у багатьох випадках штучно обмежена неефективною державною політикою. Перешкоджали працевлаштуванню людей з інвалідністю і недостатня інформаційна, просвітницька робота в першу чергу із роботодавцями з питань пристосування робочих місць до потреб людей з інвалідністю. У поєднанні із загальним низьким рівнем обізнаності та залученості українського суспільства з питань інвалідності це створило передумови для формування в середовищі роботодавців низки стереотипів щодо економічної пасивності людей з інвалідністю, неспроможності їх ефективного працевлаштування, неможливості виконання ними трудової функції та обтяжливості вжиття заходів пристосування робочого місця для потреб людей з інвалідністю.

З метою як спростування найпоширеніших стереотипів, так і надання роботодавцям практичних рекомендацій щодо порядку налагодження взаємодії із людьми з інвалідністю на робочому місці, надання конкретних прикладів пристосування робочих місць для людей з інвалідністю Відкритим міжнародним університетом розвитку людини "Україна" на основі підсумків роботи ХХІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інклюзивне освітнє середовище: проблеми, перспективи, кращі практики», проведеної за підтримки Представництва фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, було створено методичний посібник "Працевлаштування людей з інвалідністю: кращі практики".

У цьому методичному посібнику поєднані рекомендації із працевлаштування людей з інвалідністю для працедавців, фахівців, викладачів інклюзивних закладів фахової передвищої та вищої освіти та для самих людей з інвалідністю.

Публікуємо цей методичний посібник з метою ознайомлення із його матеріалами якнайбільшої кількості зацікавленої аудиторії та сприяння економічної активності людей з інвалідністю в Україні.

Завантажити файл — «Працевлаштування людей з інвалідністю: кращі практики